Home

Denna hemsida är tillägnad fem minderåriga: Mohammad Suleiman, Ammar Souf, Mohammed Kleib, Tamer Souf and Ali Shamlawi, som för tillfället är fängslade i israeliskt f ängelse åtalade för 20 mordf örsök och och för att ha kastat stenar, utan  några som helst bevis.

Pojkarna har blivit stämplade som ”terrorister” innan någon objektiv utredning ens påbörjades.

De har blivit dömda som skyldiga i israelisk media redan innan de ”erkände” stenkastandet under tortyr. De har blivit nekade all form av rättvisa i den israeliska militära domstolen som till 99,7% dömer palestinska barn. (en liknande siffra som i de värsta totalitära regimerna under 1900-talet).

Du,  som är en medveten människa, har  rätt att få  kännedom om de brott som begås av Israels brutala och rasistiska rättsväsende inom israelisk militära rättssystemet.

Pojkarna fran Hares har rätt att leva sina liv utan att regimen trycker ner dem  mitt i en parodisk juridisk process.

Om du är journalist, bloggare, förälder eller ungdom och vill kämpa för Hares pojkarnas  rättvisa, så sprid denna informationen inom dina sociala nätverk. Och även viktigare, titta pa fliken”vad du kan göra” (What you can do) och agera.

Om du vill vara delaktig i kampanjen. Hör av dig till oss på: haresboys {at} gmail.com. Hares pojkarnas facebooksida: Free the Hares Boys.

Tack!Bilolyckan

Torsdagen den  14 mars 2013, klockan 18.30, krockade en bil in i bakdelen av en lastbil på väg 5 i Salfit Governorate, ockuperade Palestina. Föraren och tre av hennes döttrar fick skador och en av dem allvarliga skador. Föraren, Adva Biton, var  på väg  tillbaka till den israeliska illegala bosättningen, Yakir, när olyckan inträffade. Senare hävdade hon att olyckan  inträffade för att palestinska ungdomar kastade stenar på  hennes bil. Lastbilschaufören, som direkt efter olyckan sa att han hade stannat lastbilen då han fått en punktering, ändrade senare sitt vittnesmål och sa att han hade sett stenar på vägen. Det finns inga vittnen till bilolyckan. Ingen har sett några barn eller ungdomar som kastat sten den dagen.

Arresteringen

Under  natten mellan torsdagen och fredagen den 15 mars 2013 stormade israeliska militären med attackhundar Hares byn som ligger nära väg 5. Mer an 50 soldater bröt upp dörrarna till husen i byn och krävde att information om deras tonårsbarn. Tio ungdomar blev arresterade den natten, med bindel för ögonen och med handklovar fördes de till en okänd plats. Deras familjer blev inte informerade om varför deras söner blev arresterade.

Två dagar senare ägde en andra våg av våldsamma arresteringar rum. Ungefär vid kl  03.00 på morgonen gick den israeliska militären tillsammans med Shabak (den israeliska underättelsetjänsten) in i tre palestinska ungdomars hem. Militären hade en lapp med deras namn på i Hebron. Efter att alla familjemedlemmarna tvingats in i ett rum, utan sina telefoner sa att de inte kunde ringa efter hjälp, började förhöret. Soldaterna handfängslade deras söner som alla är mellan 16-17 år gammla. ”Krama och kyss din mamma farväl,” sa en Shabak agent ”Du kanske aldrig får träffa henne igen”

En vecka senare körde israeliska armejeepar återigen i i byn och arresterade fler ungdomar, som precis kommit tillbaka från skolan. Soldaterna fick alla att ställa sig på ett led, även en 6-åring. De hotade även barnens farbror med pistol för at han bad soldaterna att  åtminstone släppa de yngsta barnen.  Sedan valde soldaterna ut tre ungdomar på måfå, de blev handfängslade bakom ryggen och med bindel for ögonen blev de bortförda. Familjerna blev inte informerade om varken varför deras barn blev arresterade eller om var de blev förda någonstans.

Totalt 19 pojkar från grannbyarna Hares and Kifl Hares blev arresterade i samband med bilolyckan. Ingen av dem har tidigare haft någon historia av stenkastning. Efter våldsamma förhör, blev de flesta av de minderåriga släppta, förutom fem som hålls kvar på Megiddo- ett israleiskt fängelse för vuxna. De är Hares pojkarna.

Förhören

De arresterade pojkarna har blivit utsatta för flera allvarliga övergrepp som räknas som tortyr. Fram tills de anhölls blev de placerade i isoleringsceller i två veckor. En pojke som blivit släppt beskriver sin cell: ett fönsterlöst hål 1 meter brett och 2 meter långt. Där fanns ingen madrass eller filt att sova på, toaletten var smutsig, sex lampor var tända kontinuerligt vilket ledde till att pojkarna helt tappade uppfattning om tid och rum. Maten fick honom att må illa. Han blev nekad en advokat och han blev förhörd under våldsamma förhållanden under tre timmar varje dag och blev sedan släppt efter att de inte fann honom skyldig.

De andra pojkarna har ber ättat liknande ber ättelser  för sina advokater om hur de blivit behandlade på häktet och I fängelset. De ”erkände” att de kastat sten efter att de uppredade gånger blivit utnyttjade och utsatta för misshandel i fängelset och under förhören.

Anklagelserna

De fem pojkarna från Hares är anklagade for 20 mordförsök var, uppenbarligen for varje påstådd sten som kastats mot passerande bilar. Den israeliska åklagaren insisterar om att pojkarna medvetet ”avsiktligt menade att döda” och de frågar efter det längsta straffet för  mordförsök: 20 år till livstidsfängelse.

Åklagarsidans  fall bygger på pojkarnas ”erkännande”, som har blivit framtagna under tortyr och fran 61 ”vittnen” som menar att deras bilar blivit förstörda av stenar samma dag  på väg 5. De senare ”vittnena” dök upp efter att bilolyckan fått stor medial uppmärksamhet som ”terroristakt”, och den israeliska premiärministern Benyamin Natanyahu annonserde, efter pojkarnas gripande, att han ” fångat terroristen som gjorde det.” Andra ”vittnen” inkluderar polisen och Shabak (den israeliska underrättelsetjänsten),  som inte ens var  närvarande på den plats vid den tiden. Det är inte säkert om de 61 ”vittnena” har blivit ordentligt förhörda och deras påstående verifierde med CCTV-footage, sjukhus administrations data eller om de påstadda skadorna på deras bilar har blivit fotograferade eller dokumenterade på andra sätt. Den informationen finns inte ens tillgänglig för  pojkarnas advokater.

Följderna

Om pojkarna blir dömda, kommer detta fallet bli praxis vilket kan leda till att den israeliska militären tillåts döma vilken palestinsk ungdom som helst för mordförsök vid stenkastning.

Pojkarna är nu 16-17 år gammla. Om den israeliska militären får som de vill i detta fallet så kommer de tidigast kunna komma hem till sina familjer när de är 41 år- i bästa fall. Fem unga liv förstörda, med inga bevis att de är skyldiga är en spottloska i ansiktet på våra gemensamma principer om rättvisa för alla människor.Vad kan du göra

Kolla under fliken ”What you can do” på hemsidan för mer information.

Skicka ett brev till svenska ambassaden i tel Aviv. Här ar ett förskrivet brev som du kan använda som mall. ambassaden.tel-aviv {at} gov.se. Telefonnummer +972 3718 0000.

Till (ambassadörens namn)

Jag skriver till er i en vädjan om er medverkan i den kommande domstolsförhandlingen av (pojkens namn) i Salem Military court kl. 09.00. (Kolla fliken ”latest news” för datum på domstolsförhandlingarna)

I mars 2013, blev fem ungdomar i ålder 16/17 år gamla från byn Hares arresterade och åtalade för 25 mordförsök genom påstådd stenkastning mot en israelsisk illegal bosättares bil. De har blivit åtalade på dessa punkter trots  överväldigande brist på bevis.

Sedan den 15 mars 2013 har pojkarna varit fängslade, först vid Al-Jalame interrogation center och sedan i Megiddo f ängelset för vuxna. De är båda institutioner inom Israels territorium från 1948. (som ni är medvetna om, går det emot internationell lag att förflytta, häkta, arrestera och fängsla människor från ockuperade områden i ockuperarnas territorium, speciellt enligt den fjärde Geneve konventionen).

Varje pojke har vittnat om totyr, inklusive att de blivit satta i isoleringscell under två veckors tid och att de har blivit slagna av soldater och annan fängelsepersonal. Pojkarna har bara \fått ta emot väldigt begränsade besök från både sina familjer och sina advokater. Alla pojkarnas rättegångar har blivit stängda for utomstående observatörer.

Jag ber er att medverka rättegångarna, eftersom er närvaro som en internationell observatör kan säkra att dessa pojkar får en så rättvis rättegång som möjligt i det militära rättegångssystemet. Jag hoppas att ni vill medverka och jag ser fram emot att höra er respons på detta brev.

Om ni behover mer information om rättegången hör av er till Ashley på +972 (0) 92514644 eller maila till haresboys@gmail.com. Eller kolla på hemsidan https://haresboys.wordpress.com/

Tack  på förhand

Med vänlig hälsning

[ditt namn]Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s